maandag 16 november 2020
SOESV biedt scholen verschillende hulpmiddelen voor de voorbereiding op de theorie-examens. De kennisbomen zijn één van deze hulpmiddelen. Hieronder lichten we toe hoe de kennisboom tot stand komt, hoe deze gebruikt kan worden en waar de kennisbomen gevonden kunnen worden.
Bij de start van de ontwikkeling van een theorie-examen wordt met de ontwikkelgroep een kennisboom opgesteld. De start van deze kennisboom is het hoofdonderwerp van de examenmatrijs. Dit kan overeenkomen met een kenniselement dat is beschreven in het kwalificatiedossier of daarvan zijn afgeleid, bijvoorbeeld: ‘Heeft kennis van de anatomie van het oog’. Met de ontwikkelgroep wordt bepaald welke kennis de kandidaten moeten hebben over dit kenniselement. Dit gebeurt door ‘takken’ aan te maken. Deze takken splitsen zich steeds verder uit tot de kennis die de kandidaat volgens de ontwikkelgroep moet hebben over een bepaald kenniselement.
Als de kennisboom is afgerond, wordt op basis van de beschreven kennis in de kennisboom bijpassende vragen ontwikkeld. Op die manier geeft een kennisboom dus erg veel inzicht in de kennis die een kandidaat moet beheersen voor het theorie-examen.
Op de afbeelding is een weergave van een klein stuk van de kennisboom Optiek te zien: de tak 'fysiologie' (niveau 3 en 4). De afbeelding geeft weer hoe ver de vertakking doorloopt en hoe specifiek de kennis is uitgewerkt.
De kennisbomen zijn beschikbaar via de examenbank van SOESV. Hier kan voor iedere tak de uitgewerkte kennis bekeken worden. De kennisbomen staan in de algemene map van een kwalificatie, of in de map ‘Verantwoording’.
Vragen over het gebruik of de locatie van de kennisbomen kunnen via [email protected] gesteld worden.