Nieuwsbericht

Theorie-examens Optiek

vrijdag 9 juli 2021

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de theorie-examens voor Optiek. Helaas zijn de eerste examenresultaten minder goed dan gehoopt. SOESV krijgt signalen dat niet alle onderwerpen uit de examens voldoende aan bod zijn gekomen in de lesstof. Scholen lijken wat dit betreft meer tijd nodig te hebben om de studenten voor te bereiden op de nieuwe examens. Daarnaast geven scholen aan dat de corona-situatie niet positief heeft bijgedragen aan een goede examen-voorbereiding. Daarom geeft een aantal scholen aan dat zij de cesuur van de examens voor dit jaar aan willen passen. Belangrijk is dat examencommissies van scholen die hiervoor kiezen, dit besluit goed onderbouwen.

Proefexamen
Om studenten en docenten te helpen zich beter voor te bereiden wordt in 2022 een proefexamen ontwikkeld. Hierdoor zullen alle betrokkenen zich een nog beter een beeld kunnen vormen van het type vragen dat in het echte examen gesteld wordt. 

Fouten in examenvragen
SOESV heeft ook feedback van scholen ontvangen dat er fouten in een aantal examenvragen zouden zitten. De vragen waarover dit soort meldingen binnenkwamen, zijn natuurlijk gecontroleerd. Bij een deel ervan bleek de feedback helaas terecht. Scholen van wie studenten deze vragen in het examen voorgelegd kregen, zijn of worden op de hoogte gesteld. De examenresultaten worden op een door de school aan te geven wijze aangepast.

Vragenbanken tegenlezen door docenten
Vanwege de fouten die nu geconstateerd zijn, is besloten de vragenbanken door optiek-docenten tegen te laten lezen. Op deze wijze wil SOESV  nog meer zekerheid krijgen over de juistheid van de vragen die in de banken zitten. 
Aan het begin van het nieuwe schooljaar doen we in deze nieuwsbrief een oproep aan de optiek-docenten die geen lid zijn van de ontwikkelgroep of vaststellingscommissie om zich aan te melden voor deze tegenleesronde. Aansluitend hierop zullen de voorstellen van deze groep besproken worden in de vaste ontwikkelgroep en daarna worden voorgelegd aan de vaststellingscommissie. Ook deze commissies ontvangen te zijner tijd een uitnodiging voor een extra bijeenkomst. 


Welkom bij SOESV

SOESV MBO

  • Optiek
  • Audicien
  • MSMH

SOESV CL

  • Brancheopleiding Contactlens-specialist

U kunt uw keuze later nog wijzigen.

Bijeenkomsten

13 mei 2024 09:30 tot 16:30

Ontwikkelgroep MSMH

Examenservices, Nieuwegein

16 mei 2024 10:00 tot 12:00

Ontwikkelgroep Audicien

Online via Teams

17 mei 2024 09:30 tot 10:30

Algemeen bestuur

Online via Teams