Nieuwsbericht

SOESV-dag 12 oktober 2023

donderdag 2 november 2023

De SOESV-dag werd geopend door de key-note speaker Barend Last. Barend is docent, spreker en auteur van diverse boeken waaronder ‘Chatten met Napoleon’. 

Barend nam het publiek mee in de wereld van ChatGPT, waarbij hij de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van ChatGPT besprak. ChatGPT baseert zich op gegevens die zijn ingevoerd, de ingevoerde gegevens zijn voornamelijk afkomstig uit westerse landen waardoor ChatGPT vooral westerse stigma’s laat zien bij het beantwoorden van de vragen. ChatGPT is een systeem dat snel leert, maar afhankelijk is van de gegevens die worden ingevoerd. 
ChatGPT kan van meerwaarde zijn in het onderwijs, leer de studenten er mee werken. Leer de studenten aan wat het kan toevoegen voor hen bij het leren, maar vooral ook hoe ze informatie moeten beoordelen die ChatGPT geeft. 
“Zie als school dit niet als een bedreiging, maar integreer het in de lessen.”
Een korte impressie van de verschillende workshops van die dag vind je hieronder. 
 
Beoordelen in de beroepspraktijk – Chantal Kamphuisen, kwaliteitsbewaker SOESV
De deelnemers aan de workshop gingen met elkaar in gesprek over de uitdagingen bij beoordelen in de reële beroepscontext. Dit kan zowel in een gesimuleerde omgeving als in de beroepspraktijk plaatsvinden. Ook uitdagingen als gelijkwaardigheid in de omgeving en objectief beoordelen zijn ter sprake gekomen. Door de vele ervaringen die zijn gedeeld met elkaar was er helaas te weinig tijd om met elkaar het gesprek in de breedte en diepte te voeren. Om het gesprek af te maken zal deze workshop in zijn volledigheid eind november nogmaals online worden aangeboden. 

Ontwikkelingen in de examinering – Marthe Scholten, examenontwikkelaar SOESV In deze workshop is zowel in de ochtend als in de middag gesproken over de ontwikkelingen in de examinering. Het anders verantwoorden van het diplomabesluit kwam hier natuurlijk aan bod. Wat betekent dit voor de scholen op de korte en de lange termijn? Daarnaast kregen de deelnemers de gelegenheid om gedachtes en ervaringen uit te wisselen over het gebruik van het huidige instrumentarium. Waar enerzijds uit verschillende hoeken kritische noten werden genoemd, kunnen we anderzijds concluderen dat de meeste scholen momenteel uit de voeten kunnen met de huidige instrumenten. Voor de toekomst betekent dit vooral dat we met de scholen en het bedrijfsleven in gesprek moeten blijven over de instrumenten, examinering in het algemeen en de rol van SOESV hierin.

De toekomst van het theorie-examen – Ghislaine Hoenderboom, examenontwikkelaar SOESV In deze workshop is van gedachten gewisseld over de toekomst van het theorie-examen. Zo hebben de deelnemers met elkaar gediscussieerd over een aantal stellingen en zijn de verschillende aspecten van evalueren/examineren van theoretische kennis besproken. Ook is het anders verantwoorden diplomabesluit aan bod gekomen. Het anders verantwoorden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en deelnemers zien hierin ook een rol voor SOESV weggelegd.
 
Ontwikkelingen in de optiek – Bas de Nes, directeur NUVO
Bas de Nes, directeur van de NUVO, heeft de aanwezige deelnemers meegenomen in de verschillende ontwikkelingen in de optiekmarkt. Je kunt dan denken aan de Kwaliteit Standaard Oogmeting (KSO) en de rol van de optometrie in het optiekbedrijf. Verder heeft hij ook het werk van de Stichting Instroom Personeel Optiek (SIPO) toegelicht met de bijbehorende website: werkenindeoptiek.nl. Ook is de rol van de zorgverzekeraar aan bod gekomen. Het was een interessante workshop met de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Samen lunchen en de dag afsluiten met een borrel hoorde er ook bij die dag. Dat zijn de momenten om elkaar weer eens te spreken of nader kennis met elkaar te maken. Alles bij elkaar was het een boeiende en enerverende dag! 

Welkom bij SOESV

SOESV MBO

  • Optiek
  • Audicien
  • MSMH

SOESV CL

  • Brancheopleiding Contactlens-specialist

U kunt uw keuze later nog wijzigen.

Bijeenkomsten

24 sep 2024 10:00 tot 13:00

Vaststellingscommissie SOESV mbo

Online via Teams

10 okt 2024 10:00 tot 15:00

SOESV-dag

Examenservices, Nieuwegein

8 nov 2024 10:00 tot 13:00

Vaststellingscommissie SOESV mbo

Examenservices Nieuwegein