Nieuwsbericht

Kwaliteitshandboek – Ontwikkelen exameninstrumenten

woensdag 2 juni 2021

Zoals in de vorige nieuwsbrief al vermeld is zullen we in de nieuwsbrief steeds een stuk uit het kwaliteitshandboek uitlichten. Deze keer aandacht voor het proces van het ontwikkelen van de exameninstrumenten. Het volledige kwaliteitshandboek is te vinden op de examenbank. 

Opstellen examen- en beoordelingsmix
Wanneer voor een kwalificatie of keuzedeel een examen moet worden ontwikkeld wordt gestart met het bepalen van de examenmix. De examenontwikkelaar van de uitvoeringsorganisatie stelt, samen met de inhoudsdeskundigen uit de ontwikkelgroep, de examenmix op, op basis van de kaders en richtlijnen van SOESV. De examenmix wordt voorgelegd aan de vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie brengt op basis hiervan een advies uit ten aanzien van de verdere ontwikkeling. Nadat de vaststellingscommissie positief heeft geadviseerd wordt de examen- en beoordelingsmix in een eerste versie van het verantwoordingsdocument beschikbaar gesteld aan de deelnemende scholen. Gedurende de verdere ontwikkeling wordt het verantwoordingsdocument verder aangevuld. 

Ontwikkelen exameninstrumenten
Nadat de examen- en beoordelingsmix is goedgekeurd kan een start gemaakt worden met de ontwikkeling van exameninstrumenten. Aan de hand van het kwalificatiedossier bepaalt de ontwikkelgroep, onder begeleiding van de examenontwikkelaar, samen de inhoud en moeilijkheidsgraad van de examens waarbij de kaders en richtlijnen van SOESV het uitgangspunt vormen. De leden van de ontwikkelgroep brengen vakspecifieke kennis in en beoordelen of examens inhoudelijk passen bij de eisen van het beroep. De examenontwikkelaar bewaakt het onderwijskundig ontwikkelproces, zorgt dat de kaders en richtlijnen worden gevolgd en dat de examens voldoen aan de toetstechnische eisen. Na ontwikkeling worden de exameninstrumenten aangeboden vaan de vaststellingscommissie. 

Betrokkenheid bedrijfsleven
De inbreng van het bedrijfsleven is van belang bij de ontwikkeling van de exameninstrumenten vanwege hun gespecialiseerde kennis en expertise. Iedere ontwikkelgroep heeft daarom leden uit het bedrijfsleven. 


Welkom bij SOESV

SOESV MBO

  • Optiek
  • Audicien
  • MSMH

SOESV CL

  • Brancheopleiding Contactlens-specialist

U kunt uw keuze later nog wijzigen.

Bijeenkomsten

22 apr 2024 12:00 tot 12:30

Webinar Vervolg werken met flexibele instrumenten, vragen en antwoorden

Online via Teams

13 mei 2024 09:30 tot 16:30

Ontwikkelgroep MSMH

Examenservices, Nieuwegein

16 mei 2024 10:00 tot 12:00

Ontwikkelgroep Audicien

Online via Teams